Proximate Analysis and Comparison of High Fiber Cookies Texture
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agustina, W., Dzakia, N. F., Cahyadi, W., Nanang, D., Iwansyah, A. C., Studi, P., Pangan, T., Teknik, F., & Pasundan, U. (2020). OPTIMASI FORMULA DAN KARAKTERISASI PRODUK COOKIES BERBAHAN DASAR PASTA KACANG METE (Anacardium occidentale L. Jurnal Riset Teknologi Industri, 14(2), 176–187.
BPS. (2000). Statistik Indonesia 2000. Badan Pusat Statistik.
BSN. (2011). SNI 01- 3556-2010. Syarat Mutu Garam Konsumsi Beriodium.
Budiarti, G. I., Mardhia, M. M., & Azhari, A. (2019). Pengembangan Pangan Lokal Melalui Modifikasi Tepung. BERDIKARI : Jurnal Inovasi Dan Penerapan Ipteks, 7(2), 98–106. https://doi.org/10.18196/bdr.7261
Cicilia, S., Basuki, E., Alamsyah, A., Yasa, I. W. S., Dwikasari, L. G., & Suari, R. (2021). Karakteristik Cookies Dari Tepung Terigu Dan Tepung Biji Nangka Dimodifikasi Secara Enzimatis. Journal of Agritechnology and Food Processing, 1(1), 1. https://doi.org/10.31764/jafp.v1i1.5960
Edahwati, L. (2010). Perpindahan Massa Karbohidrat Menjadi Glukosa (Luluk Edahwati) 1. Jurnal Penelitian Ilmu Teknik, 10, 1–5.
Fitri, A. S., Arinda, Y., & Fitriana, N. (2020). Analisis Senyawa Kimia pada Karbohidrat Analysis of Chemical Compounds on Carbohydrates. 17(1), 45–52.
Hartanto, E. S. (2012). Kajian Penerapan Sni Produk Tepung Terigu Sebagai Bahan Makanan. Jurnal Standardisasi, 14(2), 164. https://doi.org/10.31153/js.v14i2.97
Hendra Wijaya, N. A. (2010). Kajian Teknis Standar Nasional Indonesia Biskuit SNI 01-2973-1992. Prosiding PPI Standardisasi 2010. https://www.academia.edu/29201839/KAJIAN_TEKNIS_STANDAR_NASIONAL_INDONESIA_BISKUIT_SNI_01_2973_1992
Khairiah, Sobari, P. A., & Kiptiyah, Y. S. (2023). Pengaruh Penambahan Tepung Jewawut (Setaria italica L.) pada Produk Cookies Sagu (Metroxylon Sp.) Sebagai Inovasi Pangan Lokal. Indonesian Journal of Food Technology, 2(2), 165–182.
Khasanah, Y., Nurhayati, R., Mustikasari, A., Astuti, I. W., & Pertanian, F. (2021). KARAKTERISTIK FISIKOKIMIA DAN MIKROBIOLOGI MODIFIED CASSAVA FLOUR (MOCAF) YANG DIFERMENTASI MENGGUNAKAN STARTER KERING. 168–178.
Khat-udomkiri, N., Toejing, P., Sirilun, S., Chaiyasut, C., & Lailerd, N. (2020). Antihyperglycemic effect of rice husk derived xylooligosaccharides in high-fat diet and low-dose streptozotocin-induced type 2 diabetic rat model. Food Science and Nutrition, 8(1), 428–444. https://doi.org/10.1002/fsn3.1327
Lebuan, A. W., & Somia, A. (2017). FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN INFEKSI SALURAN PERNAPASAN AKUT PADA SISWA TAMAN KANAK-KANAK DI KELURAHAN DANGIN PURI KECAMATAN DENPASAR TIMUR TAHUN 2014. Jurnal Harian Regional, 6(6). https://jurnal.harianregional.com/eum/full-31485
Nandiyanto, A. B. D., Ragadhita, R., Ana, A., & Hammouti, B. (2022). Effect of Starch, Lipid, and Protein Components in Flour on the Physical and Mechanical Properties of Indonesian Biji Ketapang Cookies. International Journal of Technology, 13(2), 432–443. https://doi.org/10.14716/ijtech.v13i2.5208
Nuari Sulam Sari, Annis Kandriasari, & Cucu Cahyana. (2024). Pengaruh Substitusi Tepung Mocaf terhadap Kualitas Organoleptik Kulit Pastel. Journal of Creative Student Research, 2(4), 30–41. https://doi.org/10.55606/jcsr-politama.v2i4.3971
Nurjanah, Suseno, S. H., Hidayat, T., Paramudhita, P. S., Ekawati, Y., & Arifianto, T. B. (2015). Changes in nutritional composition of skipjack (Katsuwonus pelamis) due to frying process. International Food Research Journal, 22(5), 2093–2102.
Panjaitan, R. S., Purwati, P., Rabima, R., Dinli, D. Y., Lestari, S. U., Handayani, D., Purnama, M., Parisa, R., Nabila, M. S., Apriia, R. D., Damayanti, M., & Regina, R. (2022). Sosialisasi Manfaat Asupan Karbohidrat Kompleks Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe-2. Jurnal Abdimas Sang Buana, 3(2), 84. https://doi.org/10.32897/abdimasusb.v3i2.1824
Pei, J. J., Umapathy, V. R., Vengadassalapathy, S., Hussain, S. F. J., Rajagopal, P., Jayaraman, S., Veeraraghavan, V. P., Palanisamy, C. P., & Gopinath, K. (2022). A Review of the Potential Consequences of Pearl Millet (Pennisetum glaucum) for Diabetes Mellitus and Other Biomedical Applications. Nutrients, 14(14). https://doi.org/10.3390/nu14142932
Pulungan, M. H., Putri, S. R. G., & Perdani, C. G. (2020). Formulasi Pembuatan Cookies Dengan Metode Linear Programming. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 8(4), 208–218. https://doi.org/10.21776/ub.jpa.2020.008.04.4
Rahmawati, P. Z., & Wahyuni, A. L. (2021). Karakteristik Kimia dan Warna Biskuit Subtitusi Tepung Cacing Tanah (Lumbricus rubellus) dan Tepung Ubi Jalar Oranye (Ipomoea batatas) Sebagai Makanan Tambahan Potensial pada Anak dengan Hipoproteinemia. Jurnal Nutrisia, 23(1), 1–13. https://doi.org/10.29238/jnutri.v23i1.203
Retnaningsih, C., Juniarti, T. C., & Meiliana. (2020). Cookies tepung komposit mocaf dan tempe koro gude ( Cajanuscajan ). Jurnal PRAXIS, 3(1).
RI, K. (2014). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 Tentang Pedoman Gizi Seimbang.
Rosania, S. P., Sukardi, S., & Winarsih, S. (2022). Pengaruh Proporsi Penambahan Pati Ganyong ( Canna edulis Ker .) Terhadap Sifat Fisiko Kimia Serta Tingkat Kesukaan. 5(2), 186–205.
Santoso, T. A., Sofiatin, Y., & Wiramihardja, S. (2021). Pola Asupan Manis dan Karbohidrat pada Masyarakat Jatinangor dengan dan tanpa Riwayat Keluarga Diabetes Melitus Tipe 2. JSK: Jurnal Sistem Kesehatan, 6(1), 1–6.
Setiadi, Y., Sunarto, & P. Hutagalung, S. (2015). Potensi Tepung Jewawut dalam Meningkatkan Kadar Fe dan Daya Terima Nugget Ayam. Jurnal Riset Kesehatan, 4(2), 756–762.
SNI. (2011). SNI 2973:2011 Biskuit. In BSN. BSN.
Sobari, P. A., Khairiah, K., & Kiptiyah, S. Y. (2023). The Effect of Adding Barley Flour (Setaria italica L.) on Sago Cookies Products (Metroxylon Sp.) as an Innovation in Local Food Products. Indonesian Journal of Food Technology, 2(2), 165. https://doi.org/10.20884/1.ijft.2023.2.2.10017
Sulistyaningrum, A., & Aqil, M. (2017). Karakteristik tepung jewawut. Penelitian Pasca Panen Pertanian, 14(1), 11–21.
DOI: http://dx.doi.org/10.31958/js.v16i2.13872
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Elfira Maya Sari, Tri Marta Fadhilah, Nofria Rizki Amalia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Indexed by:
__________________________________________________________________________
Sainstek: Jurnal Sains dan Teknologi
ISSN 2085-8019 (print) | 2580-278x (online)
Published by Universitas Islam Negeri Mahmud Yunus Batusangkar
Email: [email protected]
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.